Evenement info

Contactgegevens

Entreeprijs

Sessies

Omschrijving

Het eerste Kennislab van dit jaar: Hoe manueel is manueel?
Het eerste Kennislab van dit jaar is op 28 mei, op de Hanzehogeschool in Groningen. Het onderwerp is: Hoe manueel is manueel? En dit is de aankondiging van sprekers Paul van Wilgen en Roland Reezigt:
 
‘Ook het mooie en rijke vak manuele therapie ontkomt niet aan de veranderingen. Voor ons zijn dat veranderingen op verschillende vlakken, namelijk:
  1. Maatschappelijk hebben we te maken met hoge kosten binnen de gezondheidszorg. Die kosten vragen, ook ons, om onontkoombare keuzes. Dan is de manier waarop we naar gezondheidsproblemen kijken belangrijk. We zullen een bio-psycho-sociale bril op moeten zetten voor alle patiënten. Voor de manuele therapie is primaire en secundaire leefstijl preventie een belangrijk item. Ook de manueel therapeut zal dus een brede integrale diagnostiek en behandelbril opzetten.
  2. Wetenschappelijk zijn er grote veranderingen binnen een belangrijk aandachtsgebied van de manuele therapie, namelijk pijn. De manier waarop we pijn verklaren en behandelen zet het effecten van onze behandelingen in een ander daglicht. Elke manueel therapeut zal moeten nadenken over interventies en welke interventies wel of niet in te zetten. Met daarbij ook nog de vraag of manuele interventies nodig zijn en wat er dan naast die manuele interventies belangrijk is om patiënten vooruit te helpen.
  3. Last but not least spreken we over onze communicatie. Wat zeggen we wel en wat zeggen we niet tegen patiënten? Want ‘words matter’, zeker bij aanhoudende klachten. Zijn we ons bewust van onze manier van communiceren en de behandelrelatie die we opbouwen met patiënten? Maken we patiënten afhankelijk of juist onafhankelijk?'
Gezondheidspsycholoog, fysiotherapeut epidemioloog Paul van Wilgen en wetenschapsrapporter Roland Reezigt bespreken deze vragen. Net als bij het minisymposium staat pijn centraal. 

Programma

18.30 uur: Inloop
19:00 uur: Roland Reezigt - Manueel in engere zin; veranderende blik op werkingsmechanisme in relatie tot pijnmechanismen
20.00 uur: Paul van Wilgen - Manueel in ruimere zin; veranderde blik op de rol van de manueel therapeut in het veranderende zorglandschap 
21.00 uur: Borrel
21.45 uur: Einde
 

Praktische informatie

Studenten Hanzehogeschool Groningen
Ben je student fysiotherapie aan de Hanzehogeschool Groningen en wil je deelnemen?
Stuur dan een e-mail naar bijeenkomsten@kngf.nl met jouw bewijs van inschrijving van de opleiding. 
Maximaal aantal studenten: 30.
 
Accreditatie
Wordt aangevraagd voor 2 punten register vakinhoudelijk algemeen en 2 punten voor register manueel fysiotherapeut.
 
Kosten voor deelname
- leden NVMT: gratis
- niet leden: € 25,-
 
Locatie en parkeren
- Wiebenga (Academie voor Gezondheidsstudies) - Onderwijszaal: B121
 
Er is geen eigen parkeerterrein en er is betaald parkeren in de omgeving. De auto kan worden geparkeerd in parkeergarage Circus aan de Korreweg (onder de Jumbo) of in de wijk en is op ca. 5 minuten loopafstand van Locatie Wiebenga. Let op! In de wijk geldt betaald parkeren.