Inschrijven

Evenement info

Contactgegevens

Entreeprijs

Sessies

Omschrijving

Het doel van de Masterclass Fysiotherapie & ICT is het verhogen van het kennisniveau, de professionaliteit en de betrokkenheid van bestuurders en experts in de fysiotherapie bij het KNGF, op het gebied van ICT en digitale informatie-uitwisseling.

 

Doelgroep

Fysiotherapeuten die zich willen verdiepen in ICT. Meer specifiek worden bestuurders, praktijkhouders, innovatoren en experts actief binnen de fysiotherapie met affiniteit voor ICT aangemoedigd zich aan te melden. 
Algemene kennis van het vakgebied en de dossiervoering als praktijkhouder, fysiotherapeut, praktijkmanager of kwaliteitsmedewerker is voorwaardelijk voor deelname aan de cursus.

 

Doelen
Leerdoelen van de scholing. 
Na het volgen van de Masterclass ben je in staat om:
•    Betere afspraken te maken met je ICT leveranciers waardoor je minder afhankelijk wordt.
•    Professioneel bij te dragen aan het ontwikkelen van fysiotherapeutische ICT innovaties.
•    Actief bij te dragen aan de landelijke ontwikkeling van ICT beleid in de fysiotherapie.
•    De samenwerking met huisartsen en specialisten te verbeteren door betere overdrachten.

Concreet beheers je:
•    Verwijzingen en rapportages tussen zorgverleners en aan patiënten verbeteren, door diepgaand begrip van de automatisering.
•    De toepassing van hét meest gebruikte internationale medische woordenboek (het SNOMED terminologiestelsel).
•    Professioneler inkopen van ICT diensten.  Je kunt oplossingen voor uitwisseling tussen zorgaanbieders vergelijken.
•    Het veilig omgaan met medische informatie binnen je praktijk, ondersteund door een professioneel informatiebeveiligingssysteem en gedegen kennis van de geldende regelgeving.

 

Informatie spreker

Drs. Marijn Lamers is Senior Adviseur Digitalisering en Gegevensuitwisseling bij KNGF. Hij heeft 12 jaar beleidservaring in de zorg, waarvan 8 jaar specifiek op het gebied van zorg-ICT. Hij onderhoudt contact met EPD leveranciers, IGJ en de Autoriteit Persoonsgegevens o.a. op het gebied van informatiebeveiliging. Recent ontwikkelde hij het Programma Gegevensuitwisseling Paramedie namens KNGF met zes paramedische beroepsgroepen en met steun van VWS. Daarnaast heeft hij ervaring als docent kwaliteitsmanagement en Zorg-ICT. In zijn vrije tijd doet hij aan improvisatietoneel, beachvolleybal en is hij oprichter van de 10% club Amersfoort, een initiatief dat effectief doneren promoot.

 

Er is ook een eindtoets ontwikkeld.
 

 

 


 

 

Programma

09:30 uur ontvangst en registreren  
10:00 uur Start programma
17:00 uur Einde programma

 

 

Praktische informatie

Deze Masterclass bestaat uit drie bijeenkomsten:

 

  • woensdag 18 juni 

  • woensdag 2 juli 

  • woensdag 9 juli  

 

Voor deze Masterclass is de accreditatie toegekend (18 punten) voor het Individueel Register Fysiotherapie en Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register 

 

Inhoud
Onder Fysiotherapie & ICT valt in de cursus:
•    Innovaties, PGO’s en AI
•    Slim gebruik van data voor positionering, onderzoek en beleidskeuzes
•    Professionele ICT inkoop
•    Informatie overdrachten tussen zorgprofessionals en met de patiënt.

 

Deelnemers krijgen aan de hand van voorbeelden en een stevige theoretische basis inzicht in de mogelijkheden van ICT binnen de fysiotherapie.

 

Programma
In totaal zes dagdelen komen praktijk en theorie aan de orde voor de thema’s: 
1.    Introductie in gegevensuitwisseling. Patiëntoverdrachten verbeteren door automatisering. De vijf niveaus van gegevensuitwisseling.
2.    Zorginformatie-architectuur: uitwisselvormen zoals het LSP, NUTS, ZorgDomein, Dienst Verwijzen, Hinq, DigiH, Cumuluz en meer. Verwijzen, netwerkzorg en databeschikbaarheid.
3.    Leveranciersmanagement: Professionele inkoop van ICT diensten. Mededingingsregels voor ICT leveranciers. Onderhandelen!
4.    Eenheid van taal. Uniform registreren voor betere overdrachten en gebruik voor onderzoek, kwaliteits- en beleidskeuzes. Terminologiestandaarden zoals SNOMED en ICF.
5.    Innovatie in de zorg: het potentieel van Persoonlijke Gezondheids Omgevingen (PGO’s) en kunstmatige intelligentie (AI).
6.    Informatiebeveiliging – bescherming tegen onder andere datalekken, inbraak, malware en identiteitsfraude op basis van een professioneel systeem.