Dit symposium biedt een verdiepend en praktijkgericht programma rondom het begrijpen, herkennen en behandelen van pijnmechanismen in de manuele therapie, met een specifieke focus op neuropathische pijn. Een bekend voorbeeld van dit pijnmechanisme is cervicale radiculopathie. Aan de hand van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en klinisch onderzoek (waaronder de MOVE-IT studie) worden zowel theoretische concepten als praktische interventies behandeld.
Inhoud
De dag opent met een lezing over de pijnmechanismen – nociceptief, neuropathisch en nociplastisch – en hoe deze te onderscheiden zijn in de klinische praktijk. Vervolgens wordt ingezoomd op neuroimmuun interacties als onderliggende factor in pijnprocessen. De invloed van neuroinflammatie en het belang van gepersonaliseerde, multimodale manuele therapie worden belicht vanuit een neuro-immuno-biologisch perspectief.
De middag bestaat uit twee praktijkgerichte sessies. In het practicum Neurodynamica en QST (Kwantitatieve Sensorische Testen) leren deelnemers technieken toepassen die gericht zijn op het verminderen van neuroinflammatie bij cervicale radiculopathie en de rol van klinische vragenlijsten, QST en andere meetinstrumenten. Plenair wordt ingegaan op het meten en interpreteren van QST en sensorische drempels, als aanvulling op het klinisch redeneren rondom pijnfenotypen. De 2e praktijksessie gaat over top down interventies die ingezet kunnen worden bij de behandeling van neuropathische pijn.
De dag zal worden afgesloten met een lezing waarbij een mechanism-based benadering centraal staat. Deze sessie levert waardevolle inzichten in hoe bottom-up en top-down processen kunnen worden geïntegreerd in een behandelstrategie gericht op individuele pijnmechanismen. Aan de hand van casuïstiek wordt geïllustreerd hoe deze benadering zich vertaalt naar de klinische praktijk.
Sprekers:
Prof. Dr. Wendy Scholten-Peeters
Ivo Lutke Schipholt MSc
Jeanique Visser MSc.
Sebastiaan Klein-Heerenbrink MSc.
Florine Marinelli MSc.
Meer informatie: zie NVMT website
Inschrijving
Dit evenement vindt ook plaats op 21 november bij de Avans Hogeschool Breda. Na aanmelding is het niet mogelijk om je inschrijving te wijzigen naar de andere datum.
Voor de Belgische deelnemers:
Het is mogelijk om je aan te melden via het registratieportaal. Daarvoor moet je wel allereerst een account aanmaken voor mijn.kngf.nl (mocht je dit nog niet hebben).
Let op! Dit is geen lidmaatschap, maar enkel en alleen nodig t.b.v. de aanmelding van het symposium.
Account aanmaken:
• Ga naar mijn.kngf.nl – Inloggen en vervolgens verschijnt onderstaand scherm
• Klik op blauwe knop Aanmelden en volg de stappen
Vervolgens kan er worden aangemeld voor het symposium.
Heb je nog vragen en/of problemen, stuur dan een mail naar bijeenkomsten@kngf.nl
Informatie
Deelnemers ontvangen in de laatste week voorafgaand aan het symposium een e-mail met de laatste informatie over het programma en ander praktische zaken.
Kosten
Gratis voor NVMT leden
€ 85,- geen lid
Accreditatie
- IRF basisregister Fysiotherapeut, deelregister Manueeltherapeut en Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register.
- Pro-Q-Kiné in België registers kinesitherapie en manuele therapie.
Locatie
Hanze Hogeschool
Eyssoniusplein 18
Groningen