Evenement info

Contactgegevens

Entreeprijs

Sessies

Omschrijving

Op 29 november organiseert het KNGF de bijeenkomst Valpreventie & fysiotherapie: samen aan zet! 
 
De vraag naar valpreventie zal de komende jaren flink toenemen. Jij als fysiotherapeut hebt hierin een belangrijke rol. Van de valanalyse tot aan het geven van een valpreventietraining. Door nu al voorbereid te zijn op de vraag die komen gaat, loop je voorop.  

Programma 
Op 29 november hoor je welke stappen je kunt nemen om zelf of samen met collega's in de regio aan de slag te gaan met valpreventie. Hoe ga je bijvoorbeeld goed voorbereid het gesprek in met de gemeente? Hoe regel je de financiën voor je valpreventie-aanbod? En hoe bereik je de senioren het beste? Ook hoor je meer over de valanalyse, vertellen collega's over hoe ze valpreventie hebben opgezet én waar ze tegenaan liepen. Met handige tips en ervaringen uit de praktijk.  


Na deze dag kun je met collega-fysiotherapeuten uit de wijk of regio direct aan de slag met het organiseren van valpreventie. 

Programma

13.30 uur Inloop 
14.00 uur Start programma met diverse sessies en workshops. 
17.30 uur Borrel
 
Kies de juiste strategie! 
Door: Meike van Scherpenseel, onderzoeker HU FRIEND 
Vanuit HU FRIEND onderzoekt Meike van Scherpenseel hoe valpreventie effectief te implementeren in de wijk. Hoe bereik je thuiswonende ouderen het beste? En hoe werk je – met fysiotherapeuten en andere professionals – het beste samen? Meike gaat in op effectieve strategieën die je kunt toepassen om dit bereiken. Hoe kun je deze samenwerking bevorderen? Na deze workshop ga je met praktische tips en ideeën naar huis om hier in je wijk mee aan de slag te gaan.

 
Vallen over terminologie 
Door: Emilie de Boer, fysiotherapeut en ketencoördinator valpreventie 
Valrisicotest, valanalyse, valrisicobeoordeling? Waar hebben we het precies over? Wanneer zet je wat in? De valanalyse is op dit moment de enige erkende tool voor de screening van ouderen op valrisicofactoren. Emilie gaat tijdens deze workshop in op de risicofactoren en de plaats van de valanalyse in de landelijke ketenaanpak valpreventie. 
  

Fysiotherapeuten op de juiste plek 
Door: Annelies Krikke, adviseur in de zorg 
Welke plek heb jij als fysiotherapeut in de valpreventieketen? Met welke lokale partners heb je allemaal te maken? Hoe kom je met de juiste personen in contact en spreek je dezelfde taal? In deze workshop gaat Annelies samen met jou op zoek naar wat nodig is om te komen tot concrete afspraken. 


Uit de praktijk 
Door: Daphne van Middelkoop, geriatriefysiotherapeut 
Als pilot vanuit de gemeente geeft Daphne de cursus In Balans. Daphne vertelt over de stappen die ze heeft doorlopen om dit voor elkaar te krijgen. Hoe heeft ze de gemeente meegenomen? Hoe verloopt de samenwerking met partners als de buurtsportcoach of diëtist? Ook is een deelnemer van haar cursus aanwezig. Zij vertelt waarom ze heeft meegedaan en wat ze heeft geleerd? Tijdens deze sessie is er alle ruimte om vragen te stellen.  


Route in de keten 
Door: Bas Verkes en Roy Jansen, adviseurs KNGF 
Valpreventie wordt vanaf 2024 vergoed uit het basispakket. Wat zijn de precieze voorwaarden? Hoe ziet fysiotherapeutische zorg in de valpreventieketen eruit en waar liggen de kansen voor de fysiotherapeut om hier invulling aan te geven? Bas en Roy gaan in op de verschillende taken en verplichtingen in het gemeentelijk en zorgdomein. 


Spring eruit met jouw plan
Door: 2MakeItHappen 
Hoe zorg je ervoor dat jouw projectplan passend is? Hoe spring je eruit met je aanvraag? Hoe formuleer je jouw doelstellingen scherp? Bureau 2MakeItHappen leert je in deze workshop hoe je jouw plan het beste kunt presenteren om zo de kans op succes te vergroten.

 

Praktische informatie

Accreditatie
Er wordt accreditatie (drie punten) aangevraagd voor KRF NL basisregister Algemeen Fysiotherapeut en/of het beroeps gerelateerde deel. 
  
Locatie
Innstyle
Herenweg 55
3602 AN  Maarssen

 
Parkeren
Met ruim 1.000 gratis parkeerplekken voor de deur ben je altijd verzekerd van een plek. 
 
Elektrische laadpalen
Op de parkeerplaats tref je ook vier laadpunten voor elektrische auto’s. Kom je liever op de (OV-) fiets? Maak dan gebruik van de ruime fietsenstalling, er zijn 6 elektrische laadpalen aanwezig. 
 
OV
Utrecht Centraal
Dan raden wij je aan om door te reizen naar Maarssen Station of Station Overvecht. Vanaf deze stations kun je -OV U-flex bus 913 nemen naar halte Maarsseveense Plassen. 
Of je neemt de U-OV bus 12. Je stapt op bij bushalte CS. Jaarbeurszijde en gaat richting Maarssen via Zuilen. Je stapt vervolgens uit bij halte Cramerlaan, Maarssen.  Vanaf daar loop je naar InnStyle in c.a. 20-25 minuten. 
 
Station Maarssen
Neem de U-OV U-flex bus 913 richting Overvecht Station en stap uit bij halte Maarsseveense Plassen. 
 
Station Utrecht Overvecht. 
Dan kun je U-OV U-flex bus 913 nemen richting Maarssen Station, je stapt vervolgens uit bij halte Maarsseveense plassen, Maarssen.