Evenement info

Contactgegevens

Entreeprijs

Sessies

Omschrijving

Korte introductie
Deze online, interactieve lezing neemt de deelnemer mee in het diagnostisch proces en geeft een inleiding op het therapeutisch proces van de fysio- of oefentherapeut ten aanzien van zelfmanagementondersteuning bij de patiënt. De toepassing van de aanbevelingen uit de KNGF-richtlijn Zelfmanagement (2022) staat centraal.
 
Inhoud
Tijdens de lezing zullen verschillende gesprekstechnieken om relevante factoren die het zelfmanagement van een patiënt kunnen bevorderen of belemmeren aan bod komen en daarnaast is er aandacht voor het gebruik van specifieke meetinstrumenten hierbij. Bovendien leer je bepalen wanneer een factor dominant is of niet en wordt het inzetten van het 5A-model ter zelfmanagementondersteuning bij een patiënt doorgenomen. Aanvullend zal er een inleiding gegeven worden op de verschillende behandelstrategieën ter ondersteuning van het zelfmanagement en leer je de keuze voor een specifieke behandelstrategie beargumenteren bij een patiënt met één of meer dominant belemmerende factoren.

Programma

Programma
19.25 uur inloop online lezing via Microsoft Teams
19.30 uur start online lezing 
20.45 uur korte pauze
21.30 uur einde

Praktische informatie

Doelgroep
Fysiotherapeuten en oefentherapeuten
 
Spreker(s)
Manon Wentink (PhD) is oefentherapeut Mensendieck en gezondheidswetenschapper. Zij was jarenlang werkzaam als docent bij de opleiding Oefentherapie (Hogeschool van Amsterdam). Daarnaast deed zij promotieonderzoek naar de toepassing van eHealth in de revalidatie (Leids Universitair Medisch Centrum). Haar promotieonderzoek richtte zich op het gebruik van online interventies om zelfmanagement van patiënten na een CVA te bevorderen. Manon is als één van de werkgroep leden betrokken geweest bij de ontwikkeling van de richtlijn Zelfmanagement. “Mijn cliënten begeleiden in zelfmanagement vind ik het meest waardevolle van mijn werk als oefentherapeut, juist omdat cliënten hier nog een leven lang profijt van kunnen hebben. Een duurzame oplossing dus!”
 
Sarah Dankers Sarah Dankers (Msc) is psychosomatisch oefentherapeut Mensendieck, gezondheidswetenschapper en mede-oprichter van FemmeVital. Zij was werkzaam als docent bij de opleiding Oefentherapie (Hogeschool van Amsterdam) en was als onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit. Hier deed zij onderzoek naar het effect van psychosomatische oefen-/fysiotherapie bij langdurig bestaande lichamelijke klachten. “Zelfmanagement is bij deze doelgroep een essentieel onderdeel van de behandeling. Wanneer je als therapeut over de juiste tools beschikt om te ondersteunen in zelfmanagement, dan kun je nog zoveel meer uit de behandeling halen.”
 
Voorbereiding
-    De deelnemer heeft kennis van de KNGF-richtlijn Zelfmanagement. De deelnemer leest ter voorbereiding de KNGF-richtlijn Zelfmanagement van het KNGF.
-    Voorbereidingsopdracht: neem een patiënt uit de praktijk in gedachten waarbij je merkt dat zelfmanagement belemmerd wordt.
Maak hiervan een korte casusbeschrijving. Beantwoord daarnaast de volgende vragen: heb je zelfmanagementondersteuning gegeven bij deze patiënt? Zo ja, op welke manier heb je ondersteuning gegeven in   
zelfmanagement bij deze cliënt?
Voorbereidingstijd: 60 minuten.
 
Accreditatie
Voor deze lezing is accreditatie toegekend (drie punten) voor KRF NL basisregister Algemeen Fysiotherapeut.
Accreditatieaanvraag bij ADAP verloopt via VvOCM. 
 
Aantal deelnemers
Het minimaal aantal deelnemers is 15 en het maximaal aantal deelnemers is 30.
Heb je een KNGF Compleet- pakket dan betaal je € 30,00. Met een ander lidmaatschap zijn de deelnamekosten € 70,00. Niet-leden betalen ook € 70,00.
De lezing is GRATIS voor de eerste twee KNGF Student-leden. Student- leden die zich daarna aanmelden betalen € 30,-.

Technische informatie
Het KNGF adviseert om Microsoft Teams te installeren op een laptop en/of PC met camera en een microfoon. Op andere devices zijn niet alle tools beschikbaar.
Je kunt via de Teams-app (dus niet via de browser) inloggen in deze scholing. Anders werken verschillende functionaliteiten niet zoals de camera en/of microfoon.

Inloggen en registratie toekenning accreditatiepunten gaat via een QR-code.
Deze QR code wordt bij de opening van de scholing getoond.

Scan de QR-code met je camera op je telefoon/iPad (geen foto maken). Houd dus je telefoon paraat bij aanvang van de scholing.

Open forms.office.com" verschijnt dan boven in beeld, beantwoord de vragen en verstuur het formulier.

Verhinderd? Voorkom onnodige kosten
Op al onze bijeenkomsten zijn de KNGF betalingsvoorwaarden en de Klachtenregeling scholing KNGF van toepassing. Kun je toch niet bij een bijeenkomst zijn, meld je op tijd af en voorkom onnodige kosten. Je betaalt slechts € 12,50 administratiekosten als je je tot drie weken vóór de bijeenkomst afmeldt. Daarna betaal je het volledige bedrag. Tip: misschien wil een collega jouw plek innemen?