Evenement info

Contactgegevens

Entreeprijs

Sessies

Omschrijving

Korte introductie
State of the art fysiotherapie bij mensen met heup- of knieartrose. Met extra aandacht voor kansen en dilemma's rondom zelfmanagement, stepped care en samenwerken.
 
Inhoud
Artrose wordt de komende decennia de meest voorkomende aandoening in Nederland. Fysiotherapeuten kunnen een belangrijke en effectieve rol spelen bij het verbeteren van de zorg voor mensen met artrose, maar in veel gevallen weten de patiënten deze zorg onvoldoende te vinden. Mensen worden te snel verwezen naar een orthopeed en door veel verschillende meningen en vooroordelen over artrose is het voor patiënten een hele uitdaging om goed om te blijven gaan met hun pijnklachten.In deze scholing is er veel aandacht voor de state of the art behandeling bij artrose. Daarbij komt ook het belang van zelfmanagement, stepped care en goede samenwerking in de hele keten uitgebreid aan de orde. Er worden veel praktische handvatten en tips gegeven die in iedere praktijk kunnen worden toegepast.
 
Doelen
Na deze lezing:
•    Kun je de ontwikkelingen en uitdagingen in de artrosezorg van Nederland benoemen en kun je een visie verwoorden over de gewenste rol van fysiotherapie hierbinnen.
•    Kun je een duidelijke onderbouwing geven voor de diagnostische en therapeutische keuzes die worden gemaakt bij een patiënt met heup- of knieartrose.
•    Weet je hoe belangrijk het is om vanaf het begin van het behandeltraject bij mensen met artrose aandacht te hebben voor de lange termijn impact en ken je verschillende tools die daarbij kunnen helpen.
•    Kun je het belang benoemen van een gezamenlijke aanpak binnen de artrosezorg in de eigen regio en kun je verschillende handvatten benoemen die helpen om de samenwerking met andere professionals te verbeteren.
•    Kun je benoemen uit welke onderdelen een doelmatige ‘stepped care’ aanpak bestaat en welke stakeholders uit het zorgdomein en het gemeentelijk domein je hiervoor moet betrekken.
•    Weet je te benoemen wat de waarde is van regionale interprofessionele samenwerking rondom ‘stepped care’ en hoe het KNGF je hierbij kan adviseren.

Programma

Programma
19.25 uur inloop online lezing via Microsoft Teams19.30 uur start online lezing
20.30 uur korte pauze
21.30 uur einde
 
Gespecificeerd programma
19.30-20.30 uur Bespreking KNGF-richtlijn (Jos Vreeken) 
20.30-20.35 uur Pauze 
20.35-20.50 uur Stepped care in de regio (Roy Jansen) 
20.50-21.10 uur Voorbeeld vanuit de regio (Chantal Goldman & Dirk-Jan Hofstee) 
21.10-21.30 uur  Q&A  

Praktische informatie

Doelgroep
Fysiotherapeuten en oefentherapeuten
 
Spreker(s)
Jos Vreeken is docent, fysiotherapeut en onderwijsmanager. Jos vindt mensen met knieklachten razend interessant en wordt er blij van om patiënten en therapeuten (in opleiding) daar meer over te leren. Hij is werkzaam als fysiotherapeut op de mobility clinic van het UMCU waar hij veel mensen ziet met complexe knieklachten. Het grootste deel van de week leidt hij samen met veel collega's de fysiotherapeuten van de toekomst op bij het Instituut van Bewegingsstudies, Hogeschool Utrecht.
 
Roy Jansen is senior regio-adviseur Noord-West Nederland bij het KNGF. Binnen deze functie adviseert hij o.a. samenwerkingsverbanden in de regio.
 
Chantal Goldman is fysiotherapeut en kartrekker van het Netwerk artrose van Beweegzorg Noordwest.
 
Dirk-Jan Hofstee is orthopedisch chirurg bij het Noordwest Ziekenhuisgroep.
 
Voorbereiding
De deelnemer is bekend met de hoofdlijnen van de KNGF-richtlijn artrose heup-knie (2018).
 
Accreditatie
• Er is accreditatie (twee punten) toegekend voor KRF NL basisregister Algemeen fysiotherapeut.
• Accreditatie bij ADAP verloopt via VvOCM.
 
Aantal deelnemers
Het minimaal aantal deelnemers is 25 en het maximaal aantal deelnemers is 100. De lezing is GRATIS voor de eerste twee KNGF Student-leden.

Technische informatie
Het KNGF adviseert om Microsoft Teams te installeren op een laptop en/of PC met camera en een microfoon. Op andere devices zijn niet alle tools beschikbaar.
Je kunt via de Teams-app (dus niet via de browser) inloggen in deze scholing. Anders werken verschillende functionaliteiten niet zoals de camera en/of microfoon.

Inloggen en registratie toekenning accreditatiepunten gaat via een QR-code.
Deze QR code wordt bij de opening van de scholing getoond.

Scan de QR-code met je camera op je telefoon/iPad (geen foto maken). Houd dus je telefoon paraat bij aanvang van de scholing.

Open forms.office.com" verschijnt dan boven in beeld, beantwoord de vragen en verstuur het formulier.

Verhinderd? Voorkom onnodige kosten
Op al onze bijeenkomsten zijn de KNGF betalingsvoorwaarden en de Klachtenregeling scholing KNGF van toepassing. Kun je toch niet bij een bijeenkomst zijn, meld je op tijd af en voorkom onnodige kosten. Je betaalt slechts € 12,50 administratiekosten als je je tot drie weken vóór de bijeenkomst afmeldt. Daarna betaal je het volledige bedrag. Tip: misschien wil een collega jouw plek innemen?