Korte introductie
Tijdens deze multidisciplinaire lezing krijg je inzicht in de recente wetenschappelijke inzichten en best practices omtrent het terugkeren naar sport na een voorste kruisbandreconstructie. We bespreken hoe je als fysiotherapeut ervoor kan zorgen dat jouw patiënten op de meest veilige manier weer kunnen gaan sporten. Het KNGF Evidence Statement ‘Revalidatie na voorste kruisbandreconstructie’, de NOV-richtlijn ‘Voorste kruisbandletsel’ en recente wetenschappelijke literatuur zullen als basis worden gebruikt.
Inhoud
In deze multidisciplinaire lezing zullen we aan de hand van praktische voorbeelden je (wetenschappelijke) kennis vergroten en duidelijke handvatten geven voor de dagelijkse praktijk.
We belichten terugkeer naar sport na een voorste kruisbandreconstructie vanuit het perspectief van de fysiotherapeut en de orthopedisch chirurg, gebaseerd op het KNGF Evidence Statement ‘Revalidatie na voorste kruisbandreconstructie’, op de NOV-richtlijn ‘Voorste kruisbandletsel’, op recente wetenschappelijke literatuur, én op praktijkervaringen.
“Hoe lang duurt het voordat mijn patiënt weer mag sporten?”
“Wat zijn de risico’s als ik mijn patiënt weer laat sporten?”
“Wat is de rol van het biologische herstel van de nieuwe voorste kruisband?”
“Welke fysieke testen moet ik bij mijn patiënt afnemen?”
“Wat is de rol van psychologische factoren bij het terugkeren naar sport?”
“Zijn er verschillen tussen kinderen en volwassenen?”
Zomaar een aantal dingen die je je als fysiotherapeut kan afvragen als je patiënten na voorste kruisbandreconstructie behandelt. Tijdens deze lezing krijg je antwoord op deze vragen, en worden deze antwoorden waar mogelijk ook nog onderbouwd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Doelen
Het doel van deze lezing is om je aan de hand van recente wetenschappelijke inzichten en best practices aan te zetten tot het kritisch evalueren van je eigen handelen bij het evalueren van de mogelijkheid om patiënten na een voorste kruisbandreconstructie terug te laten keren naar sport.
Na deze lezing:
- Weet je hoe groot het risico is op een recidief letsel als je patiënt weer gaat sporten.
- Heb je inzicht gekregen in de biologische herstelprocessen van de nieuwe voorste kruisband.
- Weet je welke fysieke testen niet mogen ontbreken om te bepalen of je patiënt na voorste kruisbandreconstructie klaar is om weer te gaan sporten.
- Kun je aangeven waarom psychologische factoren een rol spelen bij terugkeer naar sport.
- Ben je bekend met verschillen tussen kinderen en volwassenen op het gebied van terugkeer naar sport na een voorste kruisbandreconstructie.
19.15 uur - Inloop
19.30 uur - Start lezing
20.30 uur - Pauze
20.45 uur - Vervolg lezing
21.30 uur - Einde lezing
Tijdens de lezing zal er veel ruimte zijn voor het beantwoorden van vragen van de deelnemers.
Doelgroep
Algemeen fysiotherapeuten, sportfysiotherapeuten en studenten fysiotherapie.
Iedere fysiotherapeut die patiënten na een voorste kruisbandreconstructie behandelt.
Spreker(s) informatie
Dr. Rob Janssen
Rob Janssen is orthopedisch-chirurg-opleider in het Máxima Medisch Centrum Eindhoven-Veldhoven en Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met knieletsel, voorste kruisbandletsel in het bijzonder. Daarnaast is hij actief als wetenschappelijk onderzoeker naar het herstel en de revalidatie bij voorste kruisbandletsel. Tevens is hij Lector Value-Based Health Care aan de Fontys Paramedische Hogeschool Eindhoven en Associate Professor Knee Reconstruction aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij doceert o.a. aan de Fontys Paramedische Hogeschool en binnen diverse post-HBO opleidingen Fysiotherapie. Bovendien is hij auteur van het KNGF Evidence Statement ‘Revalidatie na voorste kruisbandreconstructie’ en de NOV-richtlijn ‘Voorste kruisbandletsel’.
Dr. Nicky van MelickNicky van Melick is voormalig sportfysiotherapeute, gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met knieletsel, voorste kruisbandletsel in het bijzonder. In 2019 promoveerde ze op de revalidatie en terugkeer naar sport na een voorste kruisbandreconstructie. Op dit moment is ze post-doc onderzoeker sportorthopedie in het Anna Ziekenhuis Geldrop en bij Anna TopSupport Eindhoven en is ze nog steeds actief met onderzoek op het gebied van voorste kruisbandreconstructies. Bovendien is ze auteur van het KNGF Evidence Statement ‘Revalidatie na voorste kruisbandreconstructie’ en vele internationale artikelen omtrent revalidatie en terugkeer naar sport na voorste kruisbandreconstructie.
Voor meer informatie:
www.nickyvanmelick.nl
Voorbereiding
Tijdens de lezing wordt er vanuit gegaan dat de deelnemer bekend is met de inhoud van de volgende achtergrondliteratuur:
Accreditatie
Er is accreditatie (twee punten) toegekend voor KRF NL basisregister Algemeen Fysiotherapeut en voor het register Sportfysiotherapie.
Aantal deelnemers
Het maximaal aantal deelnemers is 75.
De lezing is GRATIS voor de eerste twee KNGF-student leden.